Windows 11. Visió General

Darrera actualització: 23-03-2022

Windows 11. Visió General


Taula de Continguts

 1. Introducció
 2. Característiques principals de Windows 11
  1. Seguretat i escaneig
  2. Accés més fàcil als nous serveis
  3. Personalització de l’Experiència d’Escriptori
  4. Utilització de les antigues i noves aplicacions de forma millorada
  5. Desplegament i Servei
 3. Referències

Introducció

Microsoft va introduir la seva ultima versió de sistema operatiu per a equips finals el passat 5 d’Octubre de 2021 el qual està construït sobre els mateixos fonaments que la seva anterior versió Windows 10, és a dir, que es tracta en el fons, d’una actualització. Les innovacions estan enfocades a millorar la productivitat de l’usuari final i està dissenyat per suportar els entorn actuals de treball híbrid.

Windows 11 ha simplificat el seu disseny i l’experiència de l’usuari per potenciar la productivitat i inspirar la creativitat dels usuaris. Per a personal IT, es pot dir que serà més ràpid, segur i familiar i a més a més, es podrà planificar. Es prepararà i s’implementarà Windows 11 de la mateixa manera que es feia amb Windows 10.

L’actualització al nou sistema operatiu serà com fer una actualització de Windows 10, tot i que s’haurà de tenir en compte punts clau com el suport al mòdul de plataforma de confiança (TPM 2.0) i el model de processador.

Les experiències de gestió conegudes que hi ha actualment, com ara Microsoft Endpoint Manager, la configuració del núvol, Windows Update for Business i Autopilot, donaran suport a l’entorn del demà a mesura que s’integri Windows 11 a l’organització.

Destacar també que a l’igual que amb Windows 10, Microsoft està profundament compromès amb la compatibilitat d’aplicacions, que és un principi bàsic del disseny de Windows 11. Així doncs, les aplicacions funcionaran a Windows 11 amb “App Assure”, un servei que ajudarà a clients amb més de 150 usuaris a resoldre problemes amb qualsevol aplicació sense cost addicional.

Windows 11 també és segur per disseny, amb noves tecnologies de seguretat integrades que afegiran protecció des del origen fins al núvol, alhora que permeten productivitat i noves experiències.

Windows 11 proporciona un sistema operatiu preparat per a Zero Trust per protegir les dades i l’accés a tots els dispositius. Microsoft ha treballat estretament amb els socis OEM i de Silicon per augmentar les bases de seguretat i satisfer les necessitats del panorama d’amenaces i el nou món laboral híbrid.


Característiques principals de Windows 11

Com a grans pilars, diferencies i evolucions entre la nova versió de Windows 11 i l’anterior, es destaquen les següents:

Seguretat i escaneig

Les funcions de seguretat i privadesa de Windows 11 són similars a Windows 10. La seguretat dels dispositius comença pel maquinari i inclou la seguretat del sistema operatiu, la seguretat de les aplicacions, la seguretat de l’usuari i l’identitat. Hi ha funcions disponibles al sistema operatiu Windows per ajudar en aquestes àrees, com les que s’anomenen a continuació:

 • L’aplicació de seguretat de Windows està integrada al sistema operatiu. Aquesta aplicació és una interfície fàcil d’utilitzar i combina funcions de seguretat d’ús habitual. Per exemple, es té accés a protecció contra virus i amenaces, protecció de tallafocs i xarxa, protecció de comptes i molt més.

 • Les línies de base de seguretat inclouen paràmetres de seguretat que ja s’han configurat i que estan llestos per ser implementades als dispositius client.

 • Microsoft Defender Antivirus està integrat a Windows 11 i ajuda a protegir els dispositius amb la seguretat de nova generació.

 • Les funcions de seguretat d’aplicacions ajuden a evitar que s’executi codi no desitjat o maliciós, aïllar llocs web i fitxers d’Office no fiables i protegir contra llocs web de phising o programari maliciós.

 • Windows Hello for Business ajuda a protegir els usuaris i les identitats. Substitueix les contrasenyes i utilitza un PIN o biomètric que es manté localment al dispositiu. Els fabricants de dispositius inclouen funcions de maquinari més segures, com ara càmeres IR i xips TPM. Aquestes funcions s’utilitzen amb Windows Hello for Business per ajudar a protegir les identitats dels usuaris als dispositius de les organitzacions.

  Inici

Accés més fàcil als nous serveis

 • Windows 365 és un escriptori virtual que també és un servei al núvol. Des d’un altre dispositiu connectat a Internet, inclosos els dispositius Android i macOS, es pot executar Windows 365, igual que com si fos una màquina virtual.

 • Microsoft Teams (personal) s’inclou amb el sistema operatiu i està disponible automàticament a la barra de tasques. Els usuaris poden seleccionar la icona de xat, inicien sessió amb el seu compte personal de Microsoft i comencen una trucada:


 • També hi ha la possibilitat de silenciar el microfon durant una trucada a través del nou botó que ens apareix a la barra de tasques. Aquesta versió de Microsoft Teams és per a comptes personals. Per als comptes d’organització, Microsoft Teams es pot desplegar amb les eines de gestió de dispositius (SCCM, Intune,CA,…).

 • Power Automate per a escriptori s’inclou amb el sistema operatiu. Els usuaris poden crear fluxos amb aquesta aplicació per ajudar-los amb les tasques quotidianes.

  Inici

Personalització de l’experiència d’escriptori

En linies generals, es proporciona una nova aparença en la l’interficie d’usuari, la qual seria més similar a la d’un entorn basat en Linux o MacOSX on es destaquen els següents punts:

 • Snap Layouts, Snap Groups: quan s’obre una aplicació, es passa el ratolí per sobre de l’opció de minimitzar/maximitzar. Quan es realitza, es pot seleccionar un disseny diferent per a l’aplicació:


 • A Windows 11, s’utilitza el botó minimitzar o maximitzar d’una aplicació per veure els dissenys d’ajustament disponibles. Aquesta funció permet als usuaris personalitzar la mida de les aplicacions al seu escriptori. Quan s’afegeixen les aplicacions en un Snap Layout, aquest disseny es desa en un Snap Group. A la barra de tasques, quan es passa el cursor per sobre d’una aplicació en un disseny instantani existent, es mostra totes les aplicacions en aquest disseny. També es pot afegir Snap Layouts a les aplicacions que crea l’organització.

 • Menú Inici redissenyat on s’inclou algunes aplicacions fixades de manera predeterminada. Es pot personalitzar el disseny del menú Inici fixant (i desfixant) les aplicacions que es necessiten. Utilitzant polítiques, es pot implementar la disposició personalitzada del menú Inici als dispositius de l’organització. Addicionalment, els usuaris poden gestionar també algunes funcions del menú Inici mitjançant l’aplicació Configuració > Personalització.


 • Barra de tasques redissenyada on es pot fixar i desenganxar aplicacions. Altres millores com l’habilitat d’arrossegar i deixar elements sobre la barra seràn implementades en breu. Amb les polítiques, es pot implementar la barra de tasques personalitzada als dispositius de l’organització. Els usuaris poden gestionar algunes funcions de la barra de tasques mitjançant l’aplicació Configuració > Personalització.


 • Ginys: els widgets estan disponibles a la barra de tasques. Es pot activar/desactivar aquesta funció utilitzant les polítiques de grup.


 • Escriptoris virtuals: a la barra de tasques, es pot seleccionar l’icona Escriptoris per crear-ne de nous i que permeten gestionar l’area de treball d’una forma més eficaç i ordenada, tot millorant així l’experiencia de l’usuari.


 • Finalment, però no menys important, s’ha redissenyat l’administrador de tasques a Windows 11. S’inclou una nova barra d’ordres i un tema fosc, juntament amb un mode d’eficiència que permet limitar que les aplicacions consumeixin recursos del sistema.


  Inici

Utilització de les antigues i noves aplicacions de forma millorada

 • A partir de Windows 11, els usuaris poden baixar i instal·lar aplicacions d’Android™️ des de Microsoft Store. Aquesta funció s’anomena subsistema de Windows per a Android i permet als usuaris utilitzar aplicacions d’Android als seus dispositius Windows, de manera similar a altres aplicacions instal·lades de la botiga de Microsoft. Els usuaris obren la Microsoft Store, instal·len l’aplicació Amazon Appstore i inicien sessió amb el seu compte d’Amazon. Quan inicien la sessió, poden cercar, baixar i instal·lar aplicacions d’Android.

 • Les aplicacions de Windows 10 també funcionaran a Windows 11. Es pot continuar utilitzant els paquets MSIX per als fitxers d’aplicació d’escriptori UWP, Win32, WPF i WinForm. Es continua a més a més, utilitzant el Gestor de paquets de Windows per instal·lar aplicacions de Windows i es pot crear escriptoris virtuals d’Azure que executin Windows 11. És important també destacar que a partir de Windows 11, el portal de l’empresa és el repositori privat d’aplicacions per a les aplicacions de l’organització tot i que per aplicacions públiques i comercials, es continua utilitzant Microsoft Store.

 • Aplicació Windows Terminal: aquesta aplicació s’inclou amb el sistema operatiu. A les versions anteriors de Windows, era una descàrrega independent a Microsoft Store. Aquesta aplicació combina Windows PowerShell, un indicador d’ordres i Azure Cloud Shell dins de la mateixa finestra de terminal.


 • La botiga de Microsoft té un nou aspecte i inclou més aplicacions públiques i comercials.


 • El navegador Microsoft Edge Chromium s’inclou amb el sistema operatiu i és el navegador predeterminat. Internet Explorer (IE) no està disponible a Windows 11. A Microsoft Edge Chromium, es pot utilitzar el mode IE si un lloc web necessita Internet Explorer.

  Inici

Desplegament i servei

En referencia a aquest punt, cal citar que s’haurà de ser curós amb els requeriments de maquinari, degut a que és un requisit el fet que els dispositius tinguin el Mòdul de plataforma de confiança en la seva versió 2.0 i que no tots els processadors son compatibles amb Windows 11. Per la resta de punts, es destaquen:

 • Instal·lació de Windows 11: els mateixos mètodes que es fan servir per instal·lar Windows 10 també es poden utilitzar per instal·lar Windows 11. Per exemple, es pot implementar Windows als dispositius mitjançant Windows Autopilot, Microsoft Deployment Toolkit (MDT), Configuration Manager, etc..

 • Procés OOBE (fora de caixa) millorat amb més informació i amb un nou disseny modern més fàcil d’utilitzar. L’OOBE és part de la instal·lació per la qual han de passat els usuaris per configurar un nou dispositiu o netejear l’instal·lació. La versió actualitzada de l’experiencia elimina l’esquema de color blau fosc a favor d’un disseny més acollidor amb imatges modernes que segueixen la nova tendencia del disseny de Windows 11. Això inclou cantonades arrodonides, iconografia i animacions noves i amigables de colors amb tons blaus clars i foscos.


 • En el desplegament de Windows Autopilot a Windows 11 es pot habilitar que els usuaris siguin capaços de veure informació adicional de resolució de problemes sobre el procés de subministrament. Hi ha disponible una nova pàgina de diagnòstic de Windows Autopilot per oferir als administradors de TI i als usuaris finals una visió fàcil d’utilitzar per resoldre els errors del procés. Si es compren dispositius nous, es podrà utilitzar Windows Autopilot per configurar i preconfigurar els dispositius. Quan els usuaris aconsegueixen el dispositiu, inicien la sessió amb el seu compte d’organització. En segon pla, Autopilot els prepara per utilitzar-los i desplega totes les aplicacions o polítiques que estan definides. Addicionalment, es pot utilitzar Windows Autopilot per restablir, reutilitzar i recuperar dispositius. Autopilot ofereix un desplegament zero touch per als administradors.


 • Microsoft Endpoint Manager com a proveïdor de gestió d’aplicacions mòbils (MAM) i de gestió de dispositius mòbils (MDM) ajuda a gestionar els dispositius a l’organització. Es pot crear i implementar polítiques que instal·lin aplicacions, configurin les funcions del dispositiu, apliquin els requisits de PIN, bloquegin els dispositius compromesos i molt més.

 • L’optimització d’actualitzacions i lliurament de Windows ajuda a gestionar les actualitzacions i a gestionar les funcions dels dispositius. A partir de Windows 11, les actualitzacions de les funcions del sistema operatiu s’instal·len anualment.

Inici

Referències

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/get-started/what-s-new-in-windows
https://www.kensington.com/news/docking-connectivity-blog/key-benefits-of-windows-11-the-well-deserved-hype/
https://docs.microsoft.com/en-us/lifecycle/policies/modern
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/whats-new/windows-11-requirements
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/whats-new/windows-11-overview
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2021/06/24/introducing-windows-11/
https://www.digitaltrends.com/computing/windows-11-vs-windows-10/
https://docs.microsoft.com/es-es/windows/whats-new/windows-11-prepare
https://www.windowscentral.com/whats-new-out-box-experience-oobe-windows-11


Unitat Arquitectura d’Entorn Digital de Treball
Direcció Arquitectura i Components Transversals

comments powered by Disqus