Intel·ligència empresarial (BI). Analítica avançada i IA
Des de la PTD es possible replicar sistemes d’analítica tradicional, ingestant, transformant i explotant dades estandarditzades i governades. La PTD està ja integrada amb les eines de Reporting corporatives Microstrategy i Power BI.
La PTD també inclou funcionalitats d’analítica avançada, com la possibilitat de desenvolupar i publicar algoritmes en l’àmbit del Machine learning, així com explorar les possibilitats de la IA generativa (per exemple, poder preguntar en llenguatge natural sobre les dades (AI/BI Genie)
Exemple: Quadre de Comandament de Mossos d’Esquadra
Aquest cas d’ús té com a finalitat principal la representació visual de les dades del projecte mitjançant un Quadre de Comandament interactiu. L’objectiu és facilitar la comprensió i l’anàlisi de la informació a través d’eines gràfiques dinàmiques que permetin una visió clara i estructurada.
Aquest projecte s’emmarca dins d’una iniciativa de Prova de Concepte (PoC), on es duen a terme diferents estudis i avaluacions sobre les dades relatives als delictes registrats pels Mossos d’Esquadra. L’anàlisi d’aquestes dades permet detectar patrons, tendències i possibles àrees de millora en la gestió de la seguretat ciutadana.
Les dades s’ingereixen des de la pròpia PTD, i el càlcul de l’Analítica Avançada i la IA es genera dins de la mateixa PTD. L’analítica i la IA inclouen (i) una predicció dels futurs delictes tenint en compte diferents escenaris, (ii) l’anàlisi de l’estacionalitat de les dades i la identificació de possibles patrons temporals, i (iii) l’estudi de les tendències a llarg termini.
Exemple: Intel·litur
Intel·litur es una plataforma que recopila, analitza i interpreta dades sobre la demanda i l’oferta turística de Catalunya: mercats emissors, perfil del turista, així com de l’activitat MICE (esdeveniments) a Catalunya. L’objectiu és proporcionar informació valuosa que ajudi en la presa de decisions estratègiques, com ara identificar noves oportunitats de mercat, millorar la segmentació turística i avaluar l’impacte de les accions promocionals.
La PTD, basada en tecnologies com Databricks, Spark i Delta Lake, està dissenyada per optimitzar el tractament de dades i millorar la gestió pública mitjançant l’ús d’eines d’anàlisi avançades. Amb aquesta migració, Intel·litur podrà processar dades en temps real, facilitant la generació d’informes dinàmics i la seva distribució dins del sector turístic.
L’anàlisis de les dades inclou anàlisi estadístic, previsions i tendències, anàlisi de mercat, etc. I la creació d’informes dinàmics (quadre de comandament) basats en dades explotades.
Exemple: Equitat Menstrual (IFE)
El projecte d’Equitat Menstrual té com a objectiu centralitzar, normalitzar i disponibilitzar dades relacionades amb la distribució de productes menstruals gratuïts a través de la Plataforma Transversal de la Dada (PTD)—disponibilitzar les dades d’equitat menstrual de forma estructurada i segura per tal que siguin exploatables per proveïdors externs, utilitzables en models predictius i accessible per als equips del Departament i notificables a l’àrea de l’STA.
Govern de les dades
Eina de govern al cloud: programari que ens ajuda a fer que les dades siguin més fiables, accessibles i útils per a tots els membres de l’organització, oferint un entorn de treball compartit i accessible capaç de centralitzar tota la informació funcional i tècnica sobre les dades de la Generalitat. S’accedeix mitjançant GICAR i conté el glossari de negoci, el catàleg de dades amb tots els actius que és metadaten, el seu llinatge i els resultats de totes les regles de qualitat que s’han executat sobre aquests actius. Ofereix un buscador intuïtiu i senzill que permet trobar ràpidament la informació necessària. Està vinculada al Marketplace (la “botiga”) que s’utilitzarà per gestionar la compartició de dades.
Exemple: Seguiment de Vehicles
En el cas de vehicles s’han metadatat les taules de patrimoni (sistema GPG) amb informació dels vehicles que són propietat de l’organització, s’ha desenvolupat el glossari corresponent i s’ha relacionat amb aquestes taules. Seguidament, s’han executat una sèrie de regles per tal d’avaluar la qualitat de les dades que contenen aquestes taules i s’han configurat per fer avaluacions periòdiques per tal de mantenir-ho controlat.
Gestió de dades de referència
Crear, modificar i/o consumir dades de referència. Totes les dades que es donen d’alta al RDM es publiquen automàticament a Dades Obertes (aquelles que no siguin d’ús restringit) i a Canigó: Canigo Web Dades de Referencia
Gestió de dades mestres
La PTD permet la realització de projectes de MDM per a obtenir i publicar un conjunt de dades mestres.
Exemple: Registre Mestre
Implementació d’un registre mestre de persones amb certificats de català i nivell acreditat (CATIOP) que han obtingut al llarg del temps. En una primera fase s’han consolidat dades provinents de 3 sistemes orígens involucrats: la Secretaria de Política Lingüística (SPL), el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i l’Institut Ramon Llull (IRL).
Publicació a dades obertes des de la PTD
La publicació automàtica a Dades Obertes (via API Socrata) es pot habilitar també per altres conjunts de dades ingestades que hagin passat els processos de qualitat a la plataforma.
Exemple: Oficina Tècnica de Dades Obertes
Projecte per l’Oficina Tècnica de Dades Obertes per integrar, passar la qualitat i publicar a Dades Obertes via API Socrata el fitxer amb els certificats d’Eficiència Energètica d’Edificis de Catalunya.
Ciència de dades en un entorn de laboratori/innovació
A la PTD es possible disposar d’un entorn de proves (sanbox) a disposició tant per a usuaris interns com de proveïdors per a provar les diferents funcionalitats de la plataforma i dur a terme proves de concepte (PTDLab)—és un espai controlat i delimitat que permet provar i validar les funcionalitats de la Plataforma Transversal de Dades (PTD) abans de la seva implementació en entorns productius, o simplement per testejar la plataforma.
Aquest entorn facilita l’experimentació, la detecció de possibles millores i l’avaluació de noves funcionalitats amb seguretat i sense impacte en l’operació real. Permet (i) experimentar sobre l’ús de la plataforma, (ii) fer proves de rendiment i optimització de processos, o (iii) simulació de diferents escenaris i casos d’ús, entre altres.