Intel·ligència empresarial (BI)
Des de la PTD es possible replicar sistemes d’analítica tradicional, ingestant, transformant i explotant dades estandarditzades i governades. La PTD està ja integrada amb les eines de Reporting corporatives Microstrategy i Power BI.
Exemple: Migració d’una solució de BI a la PTD. Ingesta de dades de preinscripció universitària per al Departament de Recerca i Universitats i explotació a través d’un quadre de comandament en Power BI.
Analítica avançada i IA
La PTD inclou funcionalitats d’analítica avançada, com la possibilitat de desenvolupar i publicar algoritmes en l’àmbit del Machine learning, així com explorar les possibilitats de la IA generativa (per exemple, poder preguntar en llenguatge natural sobre les dades (AI/BI Genie)
Exemple: projectes d’analítica avançada sobre dades d’Intel·litur (plataforma que recopila, analitza i interpreta dades sobre la demanda i l’oferta turística de Catalunya: mercats emissors, perfil del turista, així com de l’activitat MICE (esdeveniments) a Catalunya) per part d’un científic de dades de l’Agència Catalana de Turisme, per explotar-ho després en quadres de comandament.
Govern de les dades
Eina de govern al cloud: programari que ens ajuda a fer que les dades siguin més fiables, accessibles i útils per a tots els membres de l’organització, oferint un entorn de treball compartit i accessible capaç de centralitzar tota la informació funcional i tècnica sobre les dades de la Generalitat. S’accedeix mitjançant GICAR i conté el glossari de negoci, el catàleg de dades amb tots els actius que és metadaten, el seu llinatge i els resultats de totes les regles de qualitat que s’han executat sobre aquests actius. Ofereix un buscador intuïtiu i senzill que permet trobar ràpidament la informació necessària. Està vinculada al Marketplace (la “botiga”) que s’utilitzarà per gestionar la compartició de dades.
Exemple: En el cas de vehicles s’han metadatat les taules de patrimoni (sistema GPG) amb informació dels vehicles que són propietat de l’organització, s’ha desenvolupat el glossari corresponent i s’ha relacionat amb aquestes taules. Seguidament, s’han executat una sèrie de regles per tal d’avaluar la qualitat de les dades que contenen aquestes taules i s’han configurat per fer avaluacions periòdiques per tal de mantenir-ho controlat.
Gestió de dades de referència
Crear, modificar i/o consumir dades de referència. Totes les dades que es donen d’alta al RDM es publiquen automàticament a Dades Obertes (aquelles que no siguin d’ús restringit) i a Canigó: Canigo Web Dades de Referencia
Gestió de dades mestres
La PTD permet la realització de projectes de MDM per a obtenir i publicar un conjunt de dades mestres.
Exemple: implementació un mestre de persones amb certificats de català i nivell acreditat (CATIOP) que han obtingut al llarg del temps. En una primera fase s’han consolidat dades provinents de 3 sistemes orígens involucrats: la Secretaria de Política Lingüística (SPL), el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i l’Institut Ramon Llull (IRL)
Publicació a dades obertes des de la PTD
La publicació automàtica a Dades Obertes (via API Socrata) es pot habilitar també per altres conjunts de dades ingestades que hagin passat els processos de qualitat a la plataforma.
Exemple: projecte per l’Oficina Tècnica de Dades Obertes per integrar, passar la qualitat i publicar a Dades Obertes via API Socrata el fitxer amb els certificats d’Eficiència Energètica d’Edificis de Catalunya.
Ciència de dades en un entorn de laboratori/innovació
A la PTD es possible disposar d’un entorn de proves (sanbox) a disposició tant per a usuaris interns com de proveïdors per a provar les diferents funcionalitats de la plataforma i dur a terme proves de concepte (PTDLab).
Exemple: prova per testejar la interrogació en llenguatge natural sobre dades tant estructurades com desestructurades de l’Agència Catalana de Turisme.