Aplicacions webs modernes: JSF vs REST

Darrera actualització: 13-05-2016

Des de fa més de 3 anys, des de la Unitat d’Arquitectura Corporativa i el Centre de Suport Canigó, promovem la creació d’aplicacions orientades a serveis/API (dins els moviments de API Economy, API First, API Strategy) on la capa de presentació és un client més d’aquesta API. A més, proposem que aquest client html sigui totalment estàtic, on no hi hagi renderització des del costat de servidor: d’aquesta manera, el manteniment i evolució de l’aplicació és més senzill i no depenem de frameworks pesats de servidor (com són JSF o Struts).

Per aquest motiu, us comuniquem que a partir d’aquest moment, l’ús de JSF ha de ser exclusiu a efectes de manteniment d’aplicacions. Qualsevol nova aplicació o funcionalitat dins d’una aplicació, s’hauria de desenvolupar seguint el patró REST, on el servidor exposa la lògica de negoci mitjançant serveis en format JSON (i seguint les millor pràctiques en desenvolupament d’APIs que trobareu al nostre bloc) i el client, normalment desenvolupat amb tecnologia estàtica (html/javascript/css), consumeix aquest servei.

Això no vol dir que no es puguin utilitzar elements de servidor (jsp) per a facilitar la renderització de plantilles, però s’hauria de reduir a la mínima expressió.

JSF vs HTML5/JS

A continuació s’exposen una sèrie de referències d’interès que reflecteixen l’impuls dels nous frameworks de client basats en HTML5 i Javascript vers el frameworks JSF més estès del moment, Primefaces:

Primefaces (JSF)

AngularJS (HTML5/JS)

ReactJS (HTML5/JS)

EmberJS (HTML5/JS)

La tendència de les cerques realitzades a Google també indica un canvi clar des de fa uns anys:

Google Trends

Termes comparats: Primefaces, Richfaces, JavaServer Faces (JSF), Representational state transfer (REST) i AngularJS (JavaScript MVW Framework)

Notícies i comunicats

Des del CS Canigó s’han anat publicant notícies i enviant comunicats durant aquests darrers anys promocionant aquest tipus d’arquitectura moderna REST+HTML5/JS:

Canigó

Properes publicacions del framework Canigó 3 deixaran de donar suport a JSF. També el plugin d’Eclipse inclòs l’Entorn de desenvolupament Canigó per a generació de noves aplicacions no permetrà la generació d’aplicacions basades en aquesta tecnologia. L’única opció serà la creació d’aplicacions amb arquitectura REST+HTML5/JS.


comments powered by Disqus