Centre de Suport Canigó    

SIC. Calendari de migració d'aplicacions al nou model


Tal com es va notificar al comunicat de Novembre 2014 aviat començarà la migració d'aplicacions per adaptar-se al nou model TIC. Per organitzar aquest procés de migració s'ha elaborat un calendari i s'ha publicat a la plana principal del SVN del SIC, secció "Calendari de migració d'aplicacions al SIC". A continuació s'enumeren els principals aspectes en que consisteix aquesta migració:
  • La migració començarà a partir del 26/01/15 i durarà fins al 03/03/15
  • La migració es durà a terme en franges horàries de 14h a 18h minimitzant l'impacte en el servei durant les hores de més activitat
  • La migració implicarà un tall de servei però aquest només afectarà al bloc d'aplicacions a migrar en la franja horària corresponent 
  • Les aplicacions a migrar s'han separat en blocs segons l'àmbit al qual pertanyen. Per a aquells àmbits amb major volum d'aplicacions a migrar ha calgut distribuir-les en diversos blocs, fet que provocarà que la migració d'aplicacions de tot l'àmbit s'allargui més d'un dia en la franja horària esmentada anteriorment. En aquests casos s'oferirà l'alternativa d'unificar els blocs i realitzar la migració en dies complets però tenint en compte que l'aturada del servei durarà tota la jornada, de 08h a 18h
  • El calendari es troba obert a modificacions. En cas de produir-se alguna, es publicarà i s'informarà d'aquest canvi
Amb 2 setmanes d'antelació a les dates publicades al calendari s'emetrà el corresponent comunicat als Responsables d'Arquitectura, Responsables de Qualitat i als Release Managers de l'Àmbit afectat alertant de l'inici d'aquesta migració i aportant més informació relativa al procés.

Es recorda la importància d'haver tramitat prèviament a aquesta migració la creació dels usuaris Release Manager de lot i àmbit de les aplicacions, donat que l'accés al nou repositori es troba restringit a aquests usuaris. Aquest és l'enllaç a la plana de Documentació del SIC on podeu trobar el Formulari de Gestió d'usuaris al SIC per sol·licitar aquestes altes.
L'accés als repositoris SVN del nou model per les aplicacions que seran migrades no s'habilitarà fins que finalitzi la seva migració. Aquesta mesura s'ha pres per evitar conflictes de duplicitat de codis entre repositori antic i nou.

Per qualsevol dubte referent a aquest procés de migració us podeu posar en contacte amb l'equip del SIC, preferiblement fent una petició de Suport al JIRA CSTD o obrint una petició Remedy de consulta al SIC.
   

Canigó. Cas d'èxit d'aplicació Canigó 3 amb arquitectura HTML5+REST


L'arquitectura que des del CS Canigó s'està promovent per aplicacions web ja està sent adoptada per noves aplicacions, com és el cas de l'aplicació d'Ajuts i Subvencions (Transversal). Aquesta aplicació Canigó 3 ha utilitzat una arquitectura híbrida, 90% HTML5+REST i un 10% JSP. Aquesta petita part basada en JSP (Java Server Pages) bàsicament s'ha fet per a generar l'estructura de la pàgina (template) en què es basa l'aplicació SPA (Single Page Application, aplicació de pàgina única) on les diferents parts de la pàgina es poden refrescar sense haver de recarregar tota la pàgina. La resta de codi de la capa de presentació és estàtic, no generat des del servidor, utilitzant javascript per a cridar serveis REST/JSON i formatar-los al navegador. Les conclusions per part de l'equip tècnic del projecte han estat molt positives pel que fa l'ús d'aquesta arquitectura respecte a la predecessora basada en JSF (Java Server Faces).

El següent diagrama il·lustra les diferents capes d'una aplicació Canigó 3 amb aquesta arquitectura HTML5+REST:

canigo_3_1_rest_html5_css3.png
Canigó 3. Arquitectura HTML5+REST

Com es pot observar la comunicació entre la capa de presentació i la capa de lògica de negoci es fa mitjançant el controlador REST. Aquest desacoblament entre client (Presentació) i servidor (Negoci-Dades) facilita la implementació de diferents clients (escriptori, mòbil, etc.) per accedir a uns mateixos recursos de servidor. En el comunicat de Novembre 2013 podeu trobar més informació respecte a aquest tipus d'arquitectura i el codi font d'una aplicació demo.

Pel que fa als frameworks a utilitzar a la capa de presentació destaquem els següents:

- Bootstrap: framework HTML, CSS i Javascript per al desenvolupament d'aplicacions web responsives. Incorpora plugins Javascript que requereixen JQuery.
- AngularJS: framework Javascript per desenvolupament d'aplicacions web. Facilita el desenvolupament a més de proposar patrons de disseny per dur-les a terme. Requereix JQuery. En cas de no estar present a l'aplicació utilitza una versió reduïda (jqLite) que inclou el necessari pel seu funcionament.
- Bootstrap UI: llibreria de components Bootstrap basats en AngularJS.

A més d'aquestes llibreries que hem destacat existeixen moltes altres (JQuery UI, Backbone.js, Ember.js, etc.). Des del CS Canigó es dóna llibertat pel que fa als frameworks a utilitzar a la capa de presentació sempre que es compleixi la normativa de desenvolupament web del CTTI i el PIV (Programa d'Identificació Visual). 

Recordar que la nova versió de l'entorn de treball de Canigó 3 permet la creació d'una plantilla d'aplicació Canigó 3.1 amb aquesta arquitectura HTML5+REST. En aquesta plantilla s'inclou un exemple de CRUD (Create-Read-Update-Delete) d'una entitat.  Per qualsevol dubte referent a aquest tipus d'arquitectura en aplicacions Canigó 3 us podeu posar en contacte amb l'equip del CS Canigó, preferiblement fent una petició de Suport al JIRA CSTD o enviant un correu a la bústia oficina-tecnica.canigo.ctti@gencat.cat.

Notícies

  • Transformació entorn PRE del SGDE

El 17/12 es va realitzar la transformació de l'entorn de PRE del STD (Sistema de Transformació de Documents). Transformat també l'entorn de PRE d'eFormularis a l'Agost, es dona per finalitzada la transformació de l'entorn de PRE del SGDE composat per aquests dos serveis.

La data establerta per la transformació de l'entorn de PRO del SGDE, tant eFormularis com STD, és el 28/1/2015 (7:00h). S'han enviat comunicats informatius amb més detall del procés de transformació als gestors de projecte de CTTI dels àmbits implicats.

  • Publicació connector PICA NT v1.3.0

Durant el mes de Desembre es va alliberar la versió 1.3.0 del connector de Canigó 3 PICA NT (Notificacions electròniques). Aquest és l'enllaç al repositori de Maven 2 i a la documentació del connector.

Gràcies a aquesta actualització es permet l'enviament de notificacions telemàtiques a ciutadans identificats amb passaport.


  • Evolució peticions a STD PRO

A continuació es mostra una gràfica on es pot observar un aument molt significatiu en el nombre de peticions al STD (Sistema de Transformació de Documents) durant els darrers mesos del 2014:
evolucio_peticions_STD.png

Esperem que durant aquest any 2015 segueixi creixent l'ús d'aquest servei.



  • HowTo's Frameworks i Solucions d'Arquitectura

Ús checkstyle, pmd i findbugs en entorns de desenvolupament HOWTO: Ús checkstyle, pmd i findbugs en entorns de desenvolupament 

CTTI

AVISO DE CONFIDENCIALIDAD.
Este correo y la información contenida o adjunta al mismo es privada y confidencial y va dirigida exclusivamente a su destinatario. TICxCAT informa a quien pueda haber recibido este correo por error que contiene información confidencial cuyo uso, copia, reproducción o distribución está expresamente prohibida. Si no es Vd. el destinatario del mismo y recibe este correo por error, le rogamos lo ponga en conocimiento del emisor y proceda a su eliminación sin copiarlo, imprimirlo o utilizarlo de ningún modo.

CONFIDENTIALITY WARNING.
This message and the information contained in or attached to it are private and confidential and intended exclusively for the addressee. TICxCAT informs to whom it may receive it in error that it contains privileged information and its use, copy, reproduction or distribution is prohibited. If you are not an intended recipient of this E-mail, please notify the sender, delete it and do not read, act upon, print, disclose, copy, retain or redistribute any portion of this E-mail.