El passat mes de juny es va integrar el generador Hugo al SIC, el qual permet generar webs amb contingut estàtic d’una forma còmoda, fiable i eficient.
Què és Hugo?
Hugo és un dels molts generadors de webs estàtiques que han sorgit en els darrers anys.
Un generador de webs estàtiques facilita la generació i la publicació dels continguts estàtics (HTML, CSS, elements multimèdia…) fins al punt que el manteniment del web no cal que es dugui a terme per part d’una persona amb perfil tècnic.
Amb l’ús de la senzilla sintaxi de Markdown, que permet aplicar estils, introduir enllaços i imatges amb facilitat, els usuaris poden generar continguts amb aspecte professional sense entrar en els detalls tècnics dels estils CSS i dels elements HTML.
A partir d’una configuració inicial (que sí requereix la participació d’un perfil tècnic), la posterior generació de continguts pot ser realitzada per un redactor sense coneixements tècnics. A tots els efectes pot substituir el paper d’eines dinàmiques de generació de blogs (com Joomla, Drupal o Wordpress) amb els avantatges de les webs estàtiques:
- Més seguretat: mai s’executa codi d’un gestor de continguts, ja que no n’hi ha. Les úniques vulnerabilitats possibles són les existents al propi servidor web.
- Més eficiència: el contingut mostrat pel servidor és estàtic, no cal generar-lo en cada accés.
- Més mantenibilitat: només cal mantenir el servidor web amb configuracions bàsiques. No cal configurar cap proxy al backend ni cap mena de CGI o procés PHP que s’encarregui de la generació del contingut.
- Més robustesa: L’arquitectura de la solució és més senzilla que en altres tipus de solucions. Seguint el principi KISS (* Keep it simple, stupid!*). La intervenció de menys elements d’arquitectura fa que hi hagi menys elements susceptibles de fallar.
- Més escalabilitat: A més de ser més eficients i més robustes, aquestes solucions escalen millor i tenen més tolerància a pics d’accés.
Com inconvenient, òbviament, per a webs que requereixin més funcionalitat que la de mostrar continguts (passarel·les de pagament, operatives funcionals, etc.) es requerirà disposar de continguts dinàmics i caldrà adoptar una altra solució.
Exemples de webs amb Hugo
A CTTI ja s’està emprant aquest generador estàtic de webs. Webs com aquest mateix d’Arquitectura o com el de Qualitat han estat generats amb aquesta eina.
Ús d’Hugo al SIC
Si disposeu d’un web estàtic generat amb Hugo, per integrar-lo al SIC caldrà que seguiu el procediment estàndard d’integració:
- Repositar el web al Gitlab del SIC, dins del codi d’aplicació adient.
- Crear la carpeta
/sic
a l’arrel del projecte i incloure l’arxiu/sic/sic.yml
per incloure la versió cada cop que feu un push. - Un cop estiguin creats aquests arxius, ja s’haurà integrat l’aplicació al SIC i en cada push haureu de confirmar el desplegament als entorns de PRE i PRO. Si disposeu d’entorn d’INT, el desplegament es farà automàticament.
Internament la pipeline generarà el web a una carpeta temporal i generarà un arxiu .zip que consistirà en l’artefacte estàtic que es desplegarà als servidors web de cada entorn.
També teniu disponible tota la informació relativa al seu funcionament al Manual d’Usuari del SIC.